TILAN HISTORIA

Perniössä sijaitseva Arpalahti on vanha asuinpaikka, muinaislöytöjen perusteella sen historia ulottuu rautakaudelle. Lähistöllä oleva Yliskylän hautausmaa on ollut käytössä ainakin 1400 vuotta. Tuhatsataluvulla jälkeen Kristuksen paikalle rakennettiin Perniön ensimmäinen kirkko ja hautaustapa muuttui kristilliseksi.

Talon nimi liittyy kristinuskoa edeltäneeseen kulttiin: tulevaisuuden ennustamiseen. Keskiaikaisista Arpalahden omistajista tunnetaan vaakunamies Gunnar Elifsson sekä tämän sisarpuolet Elseby Erikintytär ja Lucia Erikintytär, jotka 1464 luovuttivat perintötalonsa Turun tuomiokirkolle. Myöhemmin tilan omistajina on ollut aatelisia sekä teollisuus- ja sekä sotilassukujen edustajia. Laurilan suvulle tila siirtyi 13.9.1906 allekirjoitetulla kauppakirjalla.

Päärakennus on kamreeri Elis August Ranckenin ajalta (valmistui vuonna 1833). Nykyisen ulkomuotonsa talo sai 1890-luvulla, jolta ajalta ovat kuisti, kaakeliuunit sekä salin ja kamarin interiööri tapetteineen ja kattomaalauksineen.

Pihapiirin vanhin rakennus on 1700-luvulta oleva väentupa. Kivinen viljamakasiini on rakennettu 1860-luvulla. Samaan aikaan ruopattiin lähistöllä oleva suolampi ja päärakennuksen yhteyteen perustettiin puutarha. Arpalahden kulttuurimaisemassa kasvaa kookkaita tammia ja vaahteroita. Pihapiirissä ja mäen rinteellä kasvaa kukinta-aikana mattoina valkovuokkoja ja lemmikkejä.